ΕΕ1. Συλλογή, απομόνωση και καθαρισμός στελεχών θαλάσσιου φυτοπλαγκτού από μεταβατικά οικοσυστήματα
Θα συλλεχθεί νερό από μεταβατικά παράκτια οικοσυστήματα ώστε να απομονωθούν στελέχη τοπικού φυτοπλαγκτού με επιθυμητά προφίλ παραγωγής απαραίτητων λιπαρών οξέων. Οι δειγματοληψίες θα γίνουν σε εποχές που εμφανίζεται φυσική «άνθιση» σε περιοχές του Ιονίου και του Αιγαίου. Τα δείγματα μετά την απομάκρυνση ζωοπλαγκτού θα εμπλουτιστούν με θρεπτικά και θα αφεθούν να «ανθίσουν» σε ένα εύρος συνθηκών ώστε τα δυναμικά στελέχη να πολλαπλασιαστούν και στη συνέχεια να απομονωθούν και καθαριστούν μέσω κατάλληλων τεχνικών για να κατατεθούν στην τράπεζα στελεχών του ΕΚΠΑ. Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθεί ιστότοπος σχετικά με το ερευνητικό έργο, τους ερευνητικούς στόχους και τα αποτελέσματα που θα ενημερώνεται συνεχώς.
ΕΕ2. Καλλιέργεια, χαρακτηρισμός και ταξινόμηση των απομονωμένων στελεχών μικροφυκών
Θα γίνουν καλλιέργειες των απομονωμένων στελεχών μικροφυκών σε διαφορετικές συνθήκες και θα ακολουθήσει ο χαρακτηρισμός τους ως προς την κινητική καλλιέργειας και το βιοχημικό περιεχόμενο ώστε να αναδειχθεί η χρησιμότητά τους σε διάφορους τομείς. Για τα απομονωμένα στελέχη θα γίνει προσπάθεια να ταξινομηθούν στο επίπεδο είδους ή το πλησιέστερο δυνατόν ταξινομικό επίπεδο. Προς τον σκοπό αυτόν θα χρησιμοποιηθούν κλασσικές και μοριακές τεχνικές ταξινόμησης.
ΕΕ3. Παραλαβή λιπαρού κλάσματος, εμπλουτισμός του σε ω-3 LC-PUFA και χαρακτηρισμός χημικού προφίλ
Τα επιλεγμένα στελέχη μικροφυκών θα καλλιεργηθούν σε μέση κλίμακα για παραγωγή ικανής βιομάζας ώστε να γίνει κλασμάτωση του λιπαρού κλάσματος και περαιτέρω εμπλουτισμός του σε ω-3 LC-PUFA. Τα εμπλουτισμένα κλάσματα από τα επιλεγμένα στελέχη θα χαρακτηριστούν ως προς το προφίλ λιπαρών οξέων και άλλων λιπιδίων. Θα επιλεγούν έκδοχα (βιοδιασπώμενα βιοπολυμερή) και θα βελτιστοποιηθούν συνθήκες για τον εγκλεισμό του εμπλουτισμένου κλάσματος σε αδρανές μαλακό υλικό (soft gel capsules) με βάση τα πρότυπα αντίστοιχων εμπορικών σκευασμάτων ιχθυελαίων.
ΕΕ4. Χαρακτηρισμός και πρόταση αξιοποίησης υπολειμματικής βιομάζας
Σε βιομηχανική κλίμακα η παραγωγή ενός κλάσματος αφήνει ανεκμετάλλευτο ένα μεγάλο τμήμα της βιομάζας, το οποίο συνήθως οδηγείται στην απόρριψη. Δεδομένου ότι αυτό σαν πρακτική έχει πολλά μειονεκτήματα θεωρείται πλέον αναγκαίο αυτό είτε να αξιοποιείται πλήρως είτε να μετασχηματίζεται σε μορφές με χαμηλή όχληση σε περίπτωση απόρριψης. Η σύσταση του υπολείμματος και οι πιθανές χρήσεις του θα συνεκτιμηθούν ώστε να προταθούν τρόποι και μέθοδοι για την επεξεργασία του. Σε περίπτωση που είναι απαραίτητο θα διενεργηθούν περαιτέρω αναλύσεις χαρακτηρισμού της υπολειμματικής βιομάζας για την πληρέστερη μελέτη της αξιοποίησής της.